Liefde is…

“Ik dacht aan liefde. Ik dacht eraan hoe moeilijk het voor ons is om de liefde te vinden en behouden waar we allemaal naar verlangen. En ik realiseerde me dat ik denk dat een groot onderdeel van het probleem is dat we liefde verkeerd definiëren. Ik denk dat het echte paradigma voor liefde is: tuinier, bloem. De tuinier wil dat de bloem is wat de bloem ontworpen was om te zijn, niet wat de tuinier wil dat de bloem is. Je wilt dat de bloem groeit en bloeit en wordt zoals God haar heeft bedoeld. Je eist niet dat het wordt wat jij nodig hebt, voor jouw ego. Alles minder dan al je talenten, volledig open, gevend, deze bloem helpen te groeien naar haar grootheid, is niet liefde.”

Will Smith

De bovenstaande quote beschrijft Will Smiths perspectief op liefde. Een vriendin stuurde me laatst de video door, die ik meerdere keren bekeek om zijn woorden uit te kunnen schrijven. Maar hoe vaak betrap ik mezelf er niet op dat ik de mensen om me heen probeer te veranderen en ze probeer over te halen om dingen op mijn manier te doen? Maar… is dat eerlijk tegenover de mensen om me heen? Is het niet mijn taak om de beste partner, vriendin of het beste familielid te zijn die ik kan zijn en de mensen om me heen de kans te geven om in de mooie bloemen te groeien waarvoor ze zijn ontworpen?

Lees verder

Dankbaar om kwetsbaar te zijn

Dankbaar om kwetsbaar te zijn. Dat klinkt als een tegenstelling, of niet? Kwetsbaarheid is niet iets wat we vaak vieren. En dat vind ik een zonde. Waarom blokkeren we soms? Realiseren we ons dat door ons te laten leiden door angst, we juist onszelf weghouden van geluk? 

Brené Brown heeft mij op dit vlak enorm geïnspireerd, deels omdat ze – net als ik – een wetenschapper is. Zij heeft zich gespecialiseerd in onderzoek  naar menselijke schaamte. In het boek ‘De moed van imperfectie’ schrijft ze: “Geluk en dankbaarheid kunnen ons een intens kwetsbaar gevoel geven. En dat terwijl we van nature al angstig zijn en ons vaak geen raad weten met kwetsbaarheid. Onze angst en zorgelijkheid uiten zich vaak als een gevoel van schaarste. We denken bij onszelf:

  • Ik sta mezelf niet toe dit geluk te voelen, want ik weet dat het van korte duur is.
  • Erkennen hoe dankbaar ik ben is vragen om problemen.
  • Ik ben nu liever niet gelukkig dan dat ik later weer wordt teleurgesteld.”
Lees verder